10 stvari, ki jih morate vedeti
pri izbiri poročnih prstanov


Še ena odločitev. Še ena od tisočih odločitev pri tej poroki.

Saj vem, da so poročni prstani pomembni, in v resnici si želim najlepše poročne prstane zase in za mojega bodočega moža. In tudi približno že vem kaj mi je všeč...

Ampak, res ne vem, če se mi da še enkrat tri dni po internetu brskati in razvozlavati kaj vse moram vedeti o poročnih prstanih. Zlato tako in drugače, diamanti seveda, ampak kaj pa so v resnici cirkoni. In kaj če hočem nekaj res unikatnega, koliko naju bo to stalo?

Hej, vemo, da se vsak dan ne poročite in zato ne morete vedeti vsega o poročnih prstanih. Še nam kakšna stvar ni čisto jasna, pa se z izdelavo prstanov ukvarjamo profesionalno. Zato smo za vas pripravili kratek vodnik o vsem kar morate vedeti o poročnih prstanih. In sicer:

 • Zlato, srebro, platina... diamanti, cirkoni...
 • Dizajn, izdelava po naročilu in seveda cene
 • Kdaj naročiti prstane, graviranje, embalaža
 • Kako se prstani izdelajo in njihova obraba
 • Nakup preko interneta, da ali ne

Upamo, da vam boste s tem vodnikom uspeli vsaj malce razjasniti skrivnosti okoli poročnih prstanov. Če imate vseeno še kakšno vprašanje, nas seveda lahko kontaktirate na peter@zlatarstvokoman.siZlato, srebro, platina

Poročnih prstani se ponavadi izdelajo iz zlata. 14 karatno zlato je najbolj primerna kovina za nakit, ki se nosi vsak dan. Takšno zlato ne oksidira (potemni) hitro, poleg tega pa je relativno odporno na obrabo. 14 karatno zlato je mogoče dobiti v beli rumeni in roza barvi.

Nakit se izdeluje tudi iz manj ali bolj čistega zlata. Npr. 9 kt izdelki vsebujejo manj čistega zlata in so zato cenejši, njihova slabost pa je predvsem oksidacija oz. obarvanje kovine s časom. 18 kt izdelki vsebujejo več zlata, slabost pa je večja občutljivost na obrabo in malce višja cena.

Če želite nekaj posebnega in še bolj prestižnega, lahko razmislite o platini. Platina je plemenita kovina, po izgledu zelo podobna belemu zlatu. Uporablja se praktično v čisti obliki, zaradi česar je cena nakita iz platine višja. Okvirno je izdelek iz platine 2-3x dražji od enakega izdelka iz zlata.

Tudi srebro štejemo pod plemenite kovine in nekaterim je zelo všeč. Izdelki iz srebra so cenejši od zlatih ali tistih iz platine. Slabosti srebra sta dve. Srebro je mehkejša kovina in bolj občutljiva na obrabo. Druga slabost je oksidacija srebra, kar pomeni, da takšen nakit hitreje potemni.

Seveda se prstane izdeluje tudi iz drugih materialov, kot je jeklo, keramika, les. Ti materiali ne spadajo pod plemenite kovine, ni pa to ovira, da ne bi izbrali takšnega prstana. Poročni prstani so nekaj, kar je predvsem vaša izbira, in izberite tisto, kar si vi res želite.

Več splošnih informacij o zlatu, platini in srebru si preberite tukaj.

Poročni prstani so tipično narejeni iz belega zlata.
Srebro je cenejše, platina pa prestižnejša.


Diamanti, cirkoni in drugi kamni

Večina poročnih prstanov ima kamne, ni pa seveda to nujno. Večina kamnov v poročnih prstanih je bele barve, spet to ni nujno tako. Pri belih kamnih tipično izbirate med diamanti in cirkoni.

Cirkoni so umetni kamni, ki so cenovno ugodni, kvalitetni in zelo lepi. So občutljivi na obrabo in s časom izgubijo del sijaja.

Diamanti so naravni kamni. So prestižna izbira. So dražji in tipično dodajo nekaj 100 Eur k ceni prstanov. Diamanti se praktično ne obrabijo in bodo za vedno ohranili svoj lesk.

Če želite naravne kamne, pa so vam diamanti predragi, so prava izbira beli topazi. Zelo lepi kamni, malce dražji od cirkonov. Podobno občutljivi na obrabo.

Če želite nekaj barvitosti in razmišljate o barvnih kamnih, je izbira podobna kot pri belih kamnih. Barvni cirkoni, barvni diamanti, barvni topaz, safirji... Cenovno podobno kot pri belih kamnih, le dobavljivost in izbira sta bolj odvisna od trenutne ponudbe na trgu.

Več splošnih informacij o kamnih si preberite tukaj.

Diamanti so dražji naravni kamni.
Cirkoni so umetni kamni, cenovno ugodna alternativa.


Dizajn oz. različne oblike poročnih prstanov

Poročni prstani so lahko tisoč in ene oblike. Tako kot lahko izberete različne materiale in kamne, lahko izbirate tudi med različnimi oblikami prstanov.

Od povsem minimalističnega dizajna do zelo baročnih oblik, vijug, naravnih vzorcev, večjih kamnov, abstraktnih oblik, elegantno ali masivno, prilagajoče se vašemu zaročnemu prstanu...

Ko izbirate obliko vašega prstana imate na izbiro tri možnosti:

 • Obstoječ dizajn - izberete enega izmed obstoječih modelov.
 • Z manjšimi popravki - mogoče vam je en od obstoječih modelov všeč, a bi nekaj spremenili. Večina ponudnikov je prilagodljivih in lahko naredi prstan poljubne širine, debeline, št. kamnov, spremeni kakšen detajl. Manjši popravki tipično ne vplivajo veliko na ceno.
 • Izdelava po naročilu - imate povsem svojo idejo. Veliko ponudnikov nudi izdelavo po naročilu. Bolj kot imate jasno idejo kaj želite, lažje bo izdelati prstane. Izdelava po naročilu tipično stane nekaj več. Več o tem v naslednjem poglavju...

Prstani so različnih oblik, od minimalističnih do masivnih in bogatih.


Izdelava po naročilu

Poročni prstani se lahko izdelajo po naročilu. Lahko se odločite za obstoječ prstan, ki vam je všeč, a bi želeli le neko manjšo spremembo glede oblike, kamnov ali dimenzij. Lahko pa se odločite za popolnoma vaš dizajn.

Mnogo parov izhaja iz ideje, ki sta jo imela že dalj časa. Mogoče sta videle nekaj kar jim je bilo zelo všeč, mogoče nekaj iz čisto drugega izdelka ali področja. Kakorkoli, izdelki po naročilu so prava izbira, če želite nekaj unikatnega in nekaj kar res odseva vašo osebnost.

Lahko imate točno izdelano idejo ali pa samo napol veste kaj bi radi. Nakit je zelo intimen izdelek in, če lahko v njem združite kar je vam pomembnega, kar je predstavlja vašo osebnost oz. vaš stil, lahko tako nastane res unikate in vam ljub izdelek.

Z uporabo modernih tehnik je mogoče narediti praktično vsak prstan. Preberite si nekaj več o izdelavi po naročilu in našem pristopu k oblikovanje.

Če želite nekaj unikatnega, se odločite za izdelavo po naročilu.


Cene poročnih prstanov

Faktorji, ki vplivajo na ceno poročnih prstanov, so: material, kamni in zahtevnost izdelave.

Cena za par tipičnih zlatih poročnih prstanov se giblje med 700 - 800 Eur, če se kot kamni uporabijo cirkoni ali podobni poldragi kamni. Z diamanti so cene malce višje, odvisno od števila kamnov, okvirno od 100 - 500 Eur več.

Cene prstanov bolj zahtevnih za izdelavo se začnejo pri 1000 Eur. Cene enostavnih zlatih prstanov z nekaj kamni ali brez se začnejo tipično pri 500 Eur za par.

Če izberete platino in diamante, se cene za par gibljejo od 1500 Eur naprej. Če želite unikaten dizajn oz. gre za zahtevno izdelavo po naročilu, je potrebno omenjenim cenam dodati še nekaj 100 Eur.

Seveda so cene odvisne tudi od tega kje prstane kupite. Prestižne blagovne znamke so dražje, tako kot pri vseh izdelkih.

Okvirna cena za par poročnih prstanov z diamanti je 800 - 1000 Eur,
s cirkoni 700 - 800 Eur.


Kdaj naročiti prstane, graviranje in embalaža

Prstane je priporočljivo naročiti vsaj tri tedne pred poroko. To je tipičen čas potreben za izdelavo. Se pa veliko parov odloči za naročilo vsaj nekaj mesecev prej. Tako se izognejo morebitnim zapletom v zadnjem trenutku. Poleg tega boste imeli s poroko tisoč in en opravek in vsako opravilo, ki bo nekaj tednov pred poroko že zaključeno, vam bo v veliko uteho.

Tradicionalno se v poročni prstan vgravira datum poroke in ime partnerja. Seveda pa to ni pravilo in v vaš prstan lahko vgraviramo poljuben tekst.

Večinoma prstane dobite v lični škatlici, nekateri ponudniki vam zraven dajo tudi posebno manjšo škatlico namenjeno priči oz. shranjevanju prstanov.

Prstane naročite vsaj 3 tedne pred poroko, raje še prej.


Obraba prstanov in kaj narediti glede tega

Večina plemenitih kovin je mehkih in zato občutljivih na obrabo. Glede na to, da poročne prstane nosite bolj ali manj vedno, so ti še toliko bolj podvrženi obrabi. Odvisno od oblike in načina nošenja, se prstani obrabljajo različno hitro.

Prstane je seveda mogoče obnoviti in jim povrniti bolj ali manj ves prvotni izgled in sijaj. Prstani se pri obnovi predvsem očistijo in spolirajo, kar jim vrne prvoten sijaj. Če so prstani narejeni iz belega zlata, se naredi ponoven nanos rodija, kar da prstanu svež izgled bele barve. Če so imeli prstani mat obdelavo, je tipično mogoče tudi to obnoviti. Tudi večje poškodbe prstanov je mogoče popraviti.

Večina parov prstane obnovi vsakih nekaj let, tipično ob kakšni posebni obletnici.

Prstane je mogoče vsake toliko časa obnoviti in jim povrniti prvoten izgled in sijaj.


Kako se prstani izdelajo

Poročni prstani se izdelujejo na različne načine, od povsem ročnega dela, do povsem avtomatizirane proizvodnje.

Enostavnejši prstani se izdelajo ročno, npr. iz zlate palice, ki se z valjanjem in zvijanjem preoblikuje v rinko poljubne oblike. Lahko se dodajo različne gravure in vdelajo kamni.

Večina bolj zahtevnih oblik se danes izdeluje z računalniškim modeliranje, 3d tiskanjem in ulivanjem. Takšni izdelavi še vedno sledi veliko ročnega dela. Najprej je potrebno prstan zbrusiti, vdelati kamne in na koncu prstan spolirati, da dobi končen sijaj.

Veliko zlatarjev izdeluje poročen prstane, tako ročna ali strojno. Nekateri nastopajo kot zastopniki in prodajajo poročne prstane drugih znamk.

Prstani se izdelujejo na različne načine, od ročne do avtomatizirane proizvodnje.


Kdaj nakup preko interneta ni slaba ideja

Vedno več izdelkov kupujemo preko interneta, zakaj ne bi tako kupili tudi poročne prstane? Nakup preko interneta ni slaba ideja ob določenih predpostavkah.

Razlogi za nakup preko interneta:

 • Če kupujete enostavne prstane, katere si ni težko predstavljati kako bodo izgledali v živo na vašem prstu. Npr. enostaven dizajn ali nekaj kar ste že videli v živo.
 • Prstani vam pomenijo predvsem simboličen izdelek, in tudi, če ne bodo točno takšni kot ste si jih predstavljali, vas to ne bo preveč motilo.
 • Če kupujete prstane z umetnimi kamni kot so cirkoni, kjer tipično ni večjih odstopanj glede kakovosti.
 • Če kupujete prstane z diamanti ali drugimi dragimi kamni, točno preverite kakovost kamnov. Veliko spletnih trgovin ne nudi jasnih podatkov o kakovosti kamnov ali uporabljajo svoje nejasne kriterije kakovosti.

Če se odločite za nakup preko interneta vam tudi predlagamo, da se oglasite pri lokalnem zlatarju in izmerite velikosti vaših prstov. Izmere z raznimi papirnatimi trakovi so tipično zelo nenatančne.

Preverite tudi kako je z vračilom prstanov, spremembo velikosti, garancijo... Na pošti preverite okvirne stroške pošiljanja prstanov nazaj, če bi do tega slučajno prišlo. Včasih so stroški zavarovanja takšne pošiljke lahko kar visoki.

Nakup preko interneta ni slaba ideja, če kupujete enostavnejše prstane.


Povzetek

 • Poročni prstani so tipično narejeni iz 14 karatnega zlata, z diamanti ali cirkoni. Izbirate lahko med belo, rumeno in roza barvo zlata.
 • Prstani se dobijo v veliko različnih oblikah, od minimalističnega dizajna, do masivnih bogatih oblik. Če želite nekaj unikatnega, se lahko odločite za izdelavo po naročilu.
 • Zelo okvirna cena za par tipični prstanov z diamanti je 800 - 1000 Eur, s cirkoni 700 - 800 Eur. Prstani iz platine so 2 - 3 krat dražji.
 • Prstane naročite vsaj 3 tedne pred poroko, raje še prej.
 • Prstani se z nošenjem obrabljajo, a je večino prstanov mogoče vsake toliko časa obnoviti in jim povrniti prvoten izgled in sijaj.
 • Nakup poročnih prstanov preko interneta ni slaba ideja, predvsem, če kupujete enostavnejše prstane.Vidva sta najpomembnejša

Poročni prstan je najbrž najbolj intimen kos nakita, katerega boste kadarkoli nosili. Zato si vzemite toliko časa, kolikor ga potrebujete, da pridete do prave odločitve glede izbire prstanov. Mogoče potrebujete en dan, mogoče celo leto.

Kakorkoli se boste odločili, morate vedeti predvsem to, da je vaša izbira vedno prava izbira za vas.Potrebujete več informacij?

Upamo, da smo vam s tem vodnikom uspeli vsaj malce razjasniti skrivnosti poročnih prstanov. Če imate kakšno vprašanje, nas prosim kontaktirajte na peter@zlatarstvokoman.si

Kratka anketa

Hej, če sta ti mogoče ostali še 2 minuti časa, lahko odgovoriš na 5 kratkih vprašanj. Samo klikanje, nič tipkanja ;) Vnaprej hvala.

Kdaj se poročiš

Všeč so ti poročni prstani

Za prstane bi zapravila

Bi kupila poročne prstane preko interneta

Bi oz. si šla na kakšen poročni sejem

Najlepša hvala za tvoje odgovore. Če si v fazi poročnih priprav ali poroke, veliko sreče in zadovoljstva še naprej.Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.   STRINJAM SE   Vas zanima več?