Izdelava pokrova zlate ročne ure

Ur tipično ne uvrščamo v kategorijo nakita, vseeno pa v višjem razredu začnemo hitro govoriti o 18kt zlatu, dragih kamnih in ročni izdelavi.

Tukaj bo prikazano popravilo stare zlate ročne ure oziroma bolj natančno izdelava novega pokrova. Gre za dokaj pogosto poškodbo, kjer se je nekoč pokrov odlomil in nato izgubil.

Prvo vprašanje je, kako se izdelave takšnega pokrova sploh lotiti. Gre namreč za relativno velik izdelek nestandardne oblike, ki zahteva veliko obdelave. Poleg tega je potrebno takšen izdelek tudi z vidika čisto estetskih detajlov čimbolj približati originalu. V ta namen smo od stranke dobili v posojo podobno staro ročno uro, na podlagi katere smo se lotili popravila.

Orodje za izdelavo zlatega pokrova

Zaradi specifične ubočenosti pokrova, le tega ni bilo mogoče izdelati brez posebej v ta namen izdelanega orodja oz. kalupa. Gre za kos kovine na katerega se s pomočjo stiskanja in kovanja oblikuje plošča iz zlata, ki predstavlja osnovo za pokrov.

Za osnovo orodja služi polno železo premera 5cm, ki se s struženjem in brusenjem oblikuje do željenih mer. Oblika in ukrivljenost se določi z merjenjem pokrova podobnih dimenzij.

Polna železna cev, kot osnova za izdelavo orodjaOblikovanje orodja s struženjemDodatna obdelava orodjaOblikovanje orodja s struženjem, drug pogled

Plošča zlata kot osnova pokrova

Osnova za pokrov je plošča iz zlata, ki se zvalja na ustrezno debelino in nato izžaga in zbrusi v okroglo obliko ustreznih dimenzij. Že v tej fazi je potrebna natančnost, ki zagotavlja manj zapletov v kasnejših fazah obdelave.

Izrez oblike pokrova iz zlate ploščeIzrez mora biti čimbolj natančen, kar olajša delo v kasnejših fazah

Stiskanje in kovanje oblike

Izrezana plošča se s pomočjo stiskalnice postopoma oblikuje v osnovno obliko pokrova.

Ploščo namestimo v posodo z voskom. Vosek je prožen in plošči omogoča, da se ukrivlja pod pritiskom orodja. Vosek med obdelavo večkrat segrejemo, kar omogoča lažje ukrivljanj plošče do končne oblike.

Rob pokrova se zaradi večjega kota oblikuje ročno, s kovanjem plošče na orodju.

Oblikovanje pokrova s pomočjo prešePokrov se v mehkem vosku oblikuje po obliki orodjaRob pokrova je potreba ročno kovati

Brušenje in poliranje

Pokrov se natančno zbrusi, tako iz zunanje kot iz notranje strani s pomočjo stružnice in različnih vrst brusilnega papirja. Nato se spolira do polnega sijaja.

V fazi brušenja se izdela tudi rob pokrova, ki se mora natančno prilagajati robu ure, tako da se ob zapiranju pravilno zaskoči. Gre za fazo izdelave, kjer je potrebno biti še posebej natančen.

Grobo brušenje s pomočjo brusilnega papirja na orodjuFino brušenje s pomočjo brusilnega papirjaPoliranje zunanje straniPoliranje notranje strani

Izdelava tečaja

Tako kot izdelava robu pokrova, zahteva tudi izdelava tečaja veliko natančnosti. Tečaj je namreč potrebno pritrditi na pokrov pod natančno določenim kotom, sicer se pokrov ne bo lepo zaskočil. Da se zagotovi ustrezna trdnost spoja med tečajem in pokrovom, se doda še posebna ojačitev.

Osnova za izdelavo pantaPant je treba z namenom tesnega zapiranja natančno izdelatiOjačitev za pant

Graviranje

Na zunanjo stran pokrova se vgravira krožni vzorec, kar je značilen detajl starih ročnih ur. V ta namen je bilo potrebno najprej izdelati ustrezno šablono, katere vzorec se nato s pomočjo stroja za graviranje prenese na pokrov.

Priprava pokrova za graviranjeŠablona za graviranjeVgraviran vzorec v izdelek

Zadnji detajli

Kot zadnji detajl se, ravno tako po vzorcu starih ročnih ur, na zunanjo stran pokrova doda še manjša okrogla plošča za lastnikove začetnice, ki se z lotanjem pritrdi na pokrov.

Izdelava zadnjih detajlovLotanje okrasne ploščeOkrasna plošča na pokrovu

Končan izdelek

Sledi še zadnje poliranje ter montaža, in pokrov je narejen.

Končni izdelek, notranja stranKončni izdelek, zunanja stranKončni izdelek pokrova montiran na uri
Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.
Strinjam se  Vas zanima več?