Platina

Platina je plemenita kovina, ki se uporablja pri izdelavi nakita višjega razreda.

Za razliko od zlata, se, zaradi večje trdote, uporablja v praktično čisti obliki. Je srebrno-bele barve, podobno kot belo zlato, a temnejše. Zaradi svojih lastnosti ne oksidira in ohranja barvo in lesk. Zaradi svoje čistosti tudi ne povzroča alergij.

Obdelava platine

Ima približno 700 stopinj Celzija višje tališče od zlata in zaradi tega zahteva poseben način obdelave. Pri topljenju platine je potreba uporaba kisika, pa tudi orodja za obdelavo so drugačna kot pri zlatu. Je gostejši in tudi na občutek težji material.

Platina je zelo redka

Je ena najredkejših plemenitih kovin in je približno 2-krat dražja od zlata. Večji del je prihaja iz Južne Afrike, v veliki meri pa se uporablja tudi v industrijske namene. Nima tako dolge zgodovine kot zlato, to pa predvsem zaradi zgoraj omenjene lastnosti visokega tališča. Dolgo jo sploh niso znali taliti in je veljala za zelo nenavadno kovino.


Križ iz platine z briljanti. Križ iz platine z briljanti, detajl od strani in z zadnje strani.

Križ iz platine in z briljanti. Ročno delo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.
Strinjam se  Vas zanima več?