10 stvari, ki jih morate vedeti pri izbiri poročnih prstanov

Še ena odločitev. Še ena od tisočih odločitev pri tej poroki...

Hej, vemo, da se vsak dan ne poročate in zato ne morete vedeti vsega o poročnih prstanih. Še nam kakšna stvar ni čisto jasna, pa se z izdelavo prstanov ukvarjamo profesionalno. Zato smo za vas pripravili kratek vodnik o vsem kar morate vedeti o poročnih prstanih. In sicer:

Upamo, da vam bomo s tem vodnikom uspeli vsaj malce razjasniti skrivnosti okoli poročnih prstanov. Če imate vseeno še kakšno vprašanje, nas seveda lahko kontaktirate na peter@zlatarstvokoman.si.

Zlato, srebro, platina

Poročnih prstani se ponavadi izdelajo iz zlata. 14 karatno zlato je najbolj primerna kovina za nakit, ki se nosi vsak dan. Takšno zlato ne potemni, poleg tega pa je relativno odporno na obrabo. 14 karatno zlato je mogoče dobiti v beli, rumeni in roza barvi.

Nakit se izdeluje tudi iz manj ali bolj čistega zlata. Npr. 9 kt izdelki vsebujejo manj čistega zlata in so zato cenejši, njihova slabost pa je predvsem oksidacija kovine s časom. 18 kt izdelki vsebujejo več zlata, slabost pa je večja občutljivost na obrabo in malce višja cena.

Če želite nekaj posebnega in še bolj prestižnega, lahko razmislite o platini. Platina je plemenita kovina, po izgledu zelo podobna belemu zlatu. Uporablja se praktično v čisti obliki, zaradi česar je cena nakita iz platine višja. Okvirno je izdelek iz platine 2-3x dražji od enakega izdelka iz zlata.

Tudi srebro štejemo pod plemenite kovine in nekaterim je zelo všeč. Izdelki iz srebra so cenejši od zlatih ali tistih iz platine. Slabosti srebra sta dve. Srebro je mehkejša kovina in bolj občutljiva na obrabo. Druga slabost je oksidacija srebra, kar pomeni, da takšen nakit hitreje potemni.

Seveda se prstane izdeluje tudi iz drugih materialov, kot je jeklo, keramika, les. Ti materiali ne spadajo pod plemenite kovine, ni pa to ovira, da ne bi izbrali takšnega prstana. Poročni prstani so nekaj kar je predvsem vaša izbira, in izberite tisto, kar si vi res želite.

Več splošnih informacij o zlatu, platini in srebru si preberite tukaj.

Poročni prstani so tipično narejeni iz belega, rumenega ali roza zlata. Srebro je cenejše, platina pa prestižnejša.

Diamanti, moissaniti in poldragi kamni

Večina poročnih prstanov ima kamne, ni pa seveda to nujno. Večina kamnov v poročnih prstanih je bele barve, spet to ni nujno tako. Pri belih kamnih tipično izbirate med diamanti in moissaniti.

Diamanti so naravni kamni. So prestižna izbira in so zato dražji. Diamanti se praktično ne obrabijo in bodo za vedno ohranili svoj lesk.

Moissaniti so umetni kamni, veliko cenejši od diamantov. Imajo zelo nizko obrabo in so cenovno ugoden nadomestek za diamante.

Cirkoni so umetni kamni, ki so cenovno ugodni in zelo lepi. So pa občutljivi na obrabo in s časom izgubijo sijaj. Zato se večinoma splača izbrati moissanite, saj niso veliko dražji, so pa veliko bolj odporni na obrabo.

Če želite nekaj barvitosti in razmišljate o barvnih kamnih, je izbira zelo široka. Od cenovno ugodnih poldragih kamnov kot so topazi, peridoti, ametisti in citrini, do barvnih safirjev.

Več splošnih informacij o kamnih si preberite tukaj.

Diamanti so dražji naravni kamni, moissaniti pa so umetni kamni, cenovno ugodna alternativa.

Dizajn oz. različne oblike poročnih prstanov

Poročni prstani so lahko tisoč in ene oblike. Tako kot lahko izberete različne materiale in kamne, lahko izbirate tudi med različnimi oblikami prstanov.

Od povsem minimalističnega dizajna do zelo baročnih oblik, vijug, naravnih vzorcev, večjih kamnov, abstraktnih oblik, elegantno ali masivno, prilegajoče se vašemu zaročnemu prstanu...

Ko izbirate obliko vašega prstana imate na izbiro tri možnosti:

Prstani so različnih oblik, od minimalističnih do masivnih in bogatih. Lahko izberete obstoječ model ali se odločite za izdelavo po naročilu.

Izdelava po naročilu

Poročni prstani se lahko izdelajo po naročilu. Lahko se odločite za obstoječ prstan, ki vam je všeč, a bi želeli le neko manjšo spremembo glede oblike, kamnov ali dimenzij. Lahko pa se odločite za popolnoma vaš dizajn.

Mnogo parov izhaja iz ideje, ki sta jo imela že dalj časa. Mogoče sta videle nekaj kar jim je bilo zelo všeč, mogoče nekaj iz čisto drugega izdelka ali področja. Kakorkoli, izdelki po naročilu so prava izbira, če želite nekaj unikatnega in nekaj kar res odseva vašo osebnost.

Lahko imate točno izdelano idejo ali pa samo napol veste kaj bi radi. Nakit je zelo intimen izdelek in, če lahko v njem združite kar je vam pomembnega, kar je predstavlja vašo osebnost oz. vaš stil, lahko tako nastane res unikate in vam ljub izdelek.

Z uporabo modernih tehnik je mogoče narediti praktično vsak prstan. Preberite si nekaj več o izdelavi po naročilu in našem pristopu k oblikovanje.

Če želite nekaj unikatnega, se odločite za izdelavo po naročilu.

Cene poročnih prstanov

Faktorji, ki vplivajo na ceno poročnih prstanov, so: material, kamni in zahtevnost izdelave.

Cena za par tipičnih zlatih poročnih prstanov se giblje med 700 - 800 Eur, če se kot kamni uporabijo moissaniti ali podobni poldragi kamni. Z diamanti so cene malce višje, odvisno od števila kamnov, okvirno nekaj 100 Eur več.

Če izberete platino in diamante, se cene za par gibljejo od 1500 Eur naprej. Če želite unikatni dizajn oz. gre za zahtevno izdelavo po naročilu, je potrebno omenjenim cenam dodati še nekaj 100 Eur.

Okvirna cena za par poročnih prstanov z diamanti je 800 - 1000 Eur, z moissaniti nekaj manj.

Kdaj naročiti prstane, graviranje in embalaža

Prstane je priporočljivo naročiti vsaj tri tedne pred poroko. To je tipičen čas potreben za izdelavo. Se pa veliko parov odloči za naročilo vsaj nekaj mesecev prej. Tako se izognemo morebitnim zapletom v zadnjem trenutku. Poleg tega boste imeli s poroko tisoč in en opravek, in vsako opravilo, ki bo nekaj tednov pred poroko že zaključeno, vam bo v veliko uteho.

Tradicionalno se v poročni prstan vgravira datum poroke in ime partnerja. Seveda pa to ni pravilo in v vaš prstan lahko vgraviramo poljuben tekst.

Prstane dobite v lični škatlici namenjeni poročni prstanom. Zraven dobite tudi posebno manjšo škatlico namenjeno priči oz. shranjevanju.

Prstane naročite vsaj 3 tedne pred poroko, raje še prej.

Obraba prstanov in kaj narediti glede tega

Večina plemenitih kovin je mehkih in občutljivih na obrabo. Glede na to, da poročne prstane nosite bolj ali manj vedno, so ti še toliko bolj podvrženi obrabi. Odvisno od oblike prstana in načina nošenja, se prstani obrabljajo različno hitro.

Prstane je seveda mogoče obnoviti in jim povrniti bolj ali manj ves prvotni izgled in sijaj. Prstani se pri obnovi predvsem očistijo in spolirajo, kar jim vrne prvoten sijaj. Če so prstani narejeni iz belega zlata, se naredi ponoven nanos rodija, kar da prstanu svež izgled bele barve. Če so imeli prstani mat obdelavo, je tipično mogoče tudi to obnoviti. Tudi večje poškodbe prstanov je mogoče popraviti.

Večina parov prstane obnovi vsakih nekaj let, tipično ob kakšni posebni obletnici.

Prstane je mogoče vsake toliko časa obnoviti in jim povrniti prvoten izgled in sijaj.

Kako se prstani izdelajo

Poročni prstani se izdelujejo na različne načine, od povsem ročnega dela, do povsem avtomatizirane proizvodnje.

Enostavnejši prstani se izdelajo ročno, npr. iz zlate palice, ki se z valjanjem in zvijanjem preoblikuje v rinko poljubne oblike. Lahko se dodajo različne gravure in vdelajo kamni.

Večina bolj zahtevnih oblik se danes izdeluje z računalniškim modeliranje, 3d tiskanjem in ulivanjem. Takšni izdelavi še vedno sledi veliko ročnega dela. Najprej je potrebno prstan zbrusiti, vdelati kamne in na koncu prstan spolirati, da dobi končen sijaj.

Veliko zlatarjev izdeluje poročen prstane, tako ročna ali strojno. Nekateri nastopajo kot zastopniki in prodajajo poročne prstane drugih znamk.

Prstani se izdelujejo na različne načine, od ročne do avtomatizirane proizvodnje.

Kdaj nakup preko interneta ni slaba ideja

Vedno več izdelkov kupujemo preko interneta, zakaj ne bi tako kupili tudi poročne prstane? Nakup preko interneta ni slaba ideja ob določenih predpostavkah.

Razlogi za nakup preko interneta:

Če se odločite za nakup preko interneta vam tudi predlagamo, da se oglasite pri lokalnem zlatarju in izmerite velikosti vaših prstov. Izmere z raznimi papirnatimi trakovi so tipično zelo nenatančne.

Preverite tudi kako je z vračilom prstanov, spremembo velikosti, garancijo... Na pošti preverite okvirne stroške pošiljanja prstanov nazaj, če bi do tega slučajno prišlo. Včasih so stroški zavarovanja takšne pošiljke lahko kar visoki.

Nakup preko interneta ni slaba ideja, če kupujete enostavnejše prstane.

Povzetek

Nakup poročnih prstanov preko interneta ni slaba ideja, predvsem, če kupujete enostavnejše prstane.

Vidva sta najpomembnejša

Poročni prstan je najbrž najbolj intimen kos nakita, katerega boste kadarkoli nosili. Zato si vzemite toliko časa, kolikor ga potrebujete, da pridete do prave odločitve glede izbire prstanov. Mogoče potrebujete en dan, mogoče celo leto.

Potrebujete več informacij?

Upamo, da smo vam s tem vodnikom uspeli vsaj malce razjasniti skrivnosti poročnih prstanov. Če imate kakšno vprašanje, nas prosim kontaktirajte na peter@zlatarstvokoman.si.

Kratka anketa

Hej, če sta ti mogoče ostali še 2 minuti časa, lahko odgovoriš na 5 kratkih vprašanj. Vnaprej hvala.

Kdaj se poročiš

Všeč so ti poročni prstani

Za prstane bi zapravila

Bi kupila poročne prstane preko interneta

Bi oz. si šla na kakšen poročni sejem

Najlepša hvala za tvoje odgovore.
Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.
Strinjam se  Vas zanima več?