Moissanite

Moizanit oz. moissanite je kamen, ki se pogosto pojavlja kot alternativa diamantu.

Moissanite ni diamant ali umeten diamant. Je ena boljših izbir, če iščete po lastnostih podoben kamen. Ima zelo lep lesk, je zelo neobčutljiv na obrabo in je cenovno zelo dostopen.

V naravi se moissanite pojavlja zelo redko. Večina moissanitov je umetnega izvora, narejenih v laboratoriju. Izdelava moissanita je do okolja bolj prijazna kot pridobivanje diamantov. Zato je moissanite zanimiva izbira, če vam okoljska osveščenost veliko pomeni.

Moissanite je odkril francoski znanstvenik Henri Moissan leta 1893 v meteoritskem kraterju.

Primerjava z diamantom

1. Moissanite ima tipično večji odsev in barvno mavrico kot diamant, saj je njegov lomni količnik večji. Nekaterim je to zelo všeč, drugim je bolj všeč lesk diamanta. Moissanite ima bolj mavričast lesk, diamant bolj bel.

2. Moissanite ima po Mohs-ovi lestvici trdnosti vrednost 9,25, kar pomeni, da je, razen diamanta (10), najtrši kamen od vseh. Posledično je obraba moissanita zelo majhna.

3. Moissanite je veliko cenejši od diamanta in tako bolj dostopen, sploh pri večjih velikostih kamna.

Prstani z moissanitom

Večino naših prstanov je mogoče dobiti z moissanitom oz. v kombinaciji moissanite - diamanti. Glede cene in časa izdelave nas prosim kontaktirajte na peter@zlatarstvokoman.si.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.   STRINJAM SE   Vas zanima več?