Naravni dragi kamni

V skupino naravnih dragih kamnov sodijo kamni, ki se v naravi pojavljajo redko in imajo zato visoko ceno. Tipično v to skupino štejemo diamant, rubin, safir in smaragd.

Razlikovanje med dragimi in poldragimi kamni ni povsem striktno in delno izhaja iz zgodovine. Tudi nekateri poldragi kamni so lahko zelo redki in posledično dosežejo visoko ceno.

Diamant

ccccccc ccccccc

Diamant je nesporno najbolj znan in zaželen drag kamen. Njegove lastnosti mu dajejo bleščeč mavričen odsev ter praktično neuničljivost. Najbolj pogosto se diamant izbere pri zaročnem prstanu. Osnovni element diamanta je ogljik, ki se je v okolju ekstremnega pritiska in temperature ob iztekanju vulkanske lave pretvoril v kristal. Največ diamantov prihaja iz Južne Afrike in Avstralije.

Diamant simbolizira bogastvo, ljubezen in predanost. Že kralji so nosili diamante in verjeli, da jih kamen dela nepremagljive.

Več o ocenjevanju diamantov in njihovi vrednosti...

Rubin

ccccccc ccccccc ccccccc

Glavna značilnost rubina je njegova rdeča barva. Najbolj cenjeni rubini prihajajo iz Burme. Osnoven element rubina je korund (aluminijev oksid), podobno kot pri safirju. Sledovi železa in kroma mu dajo rdečo barvo. Zaradi kroma je rubin krhek kamen in v večjih velikostih izredno redek. Najbolj cenjen rubin je ti. 'golobova kri'.

Simbolično rubin predstavlja strast oz. večen ogenj strasti in vznemirjenja.

Safir

ccccccc ccccccc ccccccc ccccccc

Safir je največkrat modre barve in se pojavlja v različnih odtenkih od svetle do globoko temne. Lahko pa je tudi oranžen, zelen, vijoličast, rumen ali roza. Barva safirja pogosto prehaja skozi različne odtenke. Tudi safir izhaja iz korunda in velja za drug najtrši naraven kamen. Največ safirjev prihaja iz Sri Lanke in Kashmirja.

Safir simbolizira lojalnost, zaupanje in odkritosti, zate so pogosto uporablja pri zaročnih prstanih. Princesa Diana je nosila zaročni prstan s safirjem.

Smaragd

ccccccc ccccccc ccccccc

Za smaragd je značilna intenzivna zelena barva, ki je tudi glavna lastnost poželenja nad temi kamni. Osnovni element smaragda je berilij, zeleno barvo mu daje zmes kroma in vanadija. Večina smaragdov ima vidne vključke (napake), ki so posledica narave nastajanja tega kamna. Popolnoma čisti smaragdi so izredno redki in tipično dražji od diamantov. Smaragd je, za razliko od ostali dragih kamnov, glede obrabe in poškodb relativno občutljiv kamen. Večina nahajališč smaragda je v Afriki.

Najstarejša nahajališča smaragdov so v Egiptu. Kleopatra jih je menda oboževala. Smaragd simbolizira naravo, življenje in harmonijo.


Vir fotografij - www.gia.edu


Kamni in nakit

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.   STRINJAM SE   Vas zanima več?