Kamni in nakit

Kamni so pomemben del nakita. Dajejo mu poseben sijaj in barvo. Pojavljajo se v različnih barvah, velikostih in oblikah. V nakitu se uporabljajo kamni, ki se v osnovi delijo v tri skupine:

Naravni dragi kamni

V skupino naravnih dragih kamnov sodijo kamni, ki se v naravi pojavljajo redko in imajo zato visoko ceno. Tipično v to skupino štejemo diamant, rubin, safir in smaragd.
Več o dragih kamnih...

Naravni poldragi kamni

Poldragi kamni so tipično manj redki kot dragi kamni in zato cenovno ugodnejši. Ni pa to pravilo striktno, in tudi poldragi kamni lahko dosežejo visoko ceno. Med poldrage kamen štejemo med drugim granat, peridot, ametist, citrin in topaz.
Več o poldragih kamnih...

Cirkoni

Cirkon se pogosto uporablja pri nakitu. Je umetno narejen kamen in je cenovno ugodna alternativa diamantu. Večina belih kamnov, ki jih vidite v nakitu in ki niso diamanti, so cirkoni. Cirkoni so tako popularni predvsem za zaradi visokega leska in brilijance in so na pogled neločljivi od diamantov.
Več o cirkonih...

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.   STRINJAM SE   Vas zanima več?