Kako izbrati zaročni prstan?

Če se ti zdi, da o zaročnih prstanih ne veš ničesar, ni panike. Vse kar potrebuješ je le nekaj pojasnil in dodatnega znanja in vse skupaj bo naenkrat izgledalo veliko lažje. Da ti ne bo treba cel teden brskati po internetu, smo tukaj pripravili nekaj osnovnih informacij, ki jih je dobro poznati ob nakupu zaročnega prstana.

Ali sploh moram kupiti zaročni prstan?

Odvisno od pričakovanj tvoje izbranke. Na splošno pa vedno več fantov kupi zaročni prstan.

V zadnjem desetletju se je trend kupovanja zaročnih prstanov preselil k nam. Zaročni prstan predstavlja darilo ob zaroki, ko fant zaprosi dekle za njeno roko. In ja, če tvoje izbranka to pričakuje, je nekako samoumevno, da zaročni prstan kupiš in jo presenetiš ob pravi priložnosti. Vedno več punc to tudi pričakuje.

Večina fantov kupi zaročni prstan. Predvsem upoštevaj pričakovanja tvoje izbranke.

Kdaj je čas za nakup zaročnega prstana?

Najbrž instinktivno že veš, če je prav čas za nakup prstana. Tukaj je nekaj dobrih razlogov za resen razmislek o nakupu. Nekateri so bolj očitni, nekateri manj, mogoče ti bodo pomagali pri razmisleku.

Sta že dolgo skupaj, sta se že pogovarjala o poroki, pričakujeta naraščaj... To so vsi dobri razlogi za razmislek o nakupu zaročnega prstana.

Kateri prstan izbrati

Pri izbiri prstana je prvo vprašanje ali mogoče že veš kakšen prstan kupiti?

Ti je mogoče povedala točno kateri prstana kupiti? Ne zgodi se pogoste, se pa. Punce, če tole berete... vsak namig v pravo smer bo fantom zelo olajšalo delo.

Mogoče ti je poslala kakšno sliko povezano s prstani in poroko. Mogoče ji je zelo všeč prstan njene prijateljice. Mogoče ji pa drug prstan od druge prijateljice res ni všeč. Mogoče si ogleduje prstane v izložbi, reviji, na internetu... Bodi pozoren, tu in tam si poizkusi kaj zapomniti ali še boljše zapisati.

Če sploh ne veš kateri prstan izbrati oz. potrebuješ malce pomoči pri odločitvi, sledi tu par namigov.

Predvsem upoštevaj njen okus. Vprašaj za nasvet nekoga, ki jo dobro pozna. Mogoče ti je že namignila kateri prstan izbrati.

Izdelava po naročilu

Zaročni prstan je mogoče izdelati tudi po naročilu. Če točno veš kaj ji je všeč oz. imaš svojo idejo, se lahko izdela takšen prstan.

Je pa izdelava po naročilu pri zaročnih prstanih bolj redkost. Predvsem zato, ker že v osnovi ni enostavno vedeti kateri prstan izbrati. Tako da, kot že rečeno, če točno veš kaj iščeš, potem je izdelava po naročilu vsekakor prava izbira, sicer se je lažje odločiti med obstoječimi prstani.

Preberite si nekaj več o izdelavi po naročilu in našem pristopu k oblikovanje.

Če veš točno kakšen prstan želiš, potem je izdelava po naročilu primerna.

Material, kamni, cena

Zlato, platina, belo, roza

Zaročni prstan je ponavadi izdelan iz belega zlata. 14 karatno zlato je najbolj primerna kovina za nakit, ki se nosi vsak dan.

Ni pa nujno, da izberete belo zlato. Če veste, da vaši izbranki ni všeč belo zlato, lahko izberete vedno bolj popularno roza zlato ali klasično rumeno zlato. Če želite nekaj posebnega in prestižnega, lahko razmislite tudi o platini. Platina je plemenita kovina, po izgledu zelo podobna belemu zlatu, a okvirno 2-3x dražja.

Nekaj več o zlatu, platini in drugih kovinah si lahko preberete tukaj.

Dragi, poldragi in umetni kamni

Večina kamnov v zaročnih prstanih je bele barve, spet to ni nujno tako. Pri belih kamnih tipično izbirate med diamanti in moissaniti.

Diamanti so naravni kamni. So prestižna izbira in so zato dražji. Diamanti se praktično ne obrabijo in bodo za vedno ohranili svoj lesk.

Moissaniti so umetni kamni, veliko cenejši od diamantov. Imajo zelo nizko obrabo in so cenovno ugoden nadomestek za diamante.

Cirkoni so umetni kamni, ki so cenovno ugodni in zelo lepi. So pa občutljivi na obrabo in s časom izgubijo sijaj. Zato se večinoma splača izbrati moissanite, saj niso veliko dražji, so pa veliko bolj odporni na obrabo.

Če želite nekaj barvitosti in razmišljate o barvnih kamnih, je izbira zelo široka. Od cenovno ugodnih poldragih kamnov kot so topazi, peridoti, ametisti in citrini, do barvnih safirjev.

Več splošnih informacij o kamnih si preberite tukaj.

Tipičen zaročni prstan je izdelan iz belega zlata z belimi diamanti ali moissaniti.

Za punce - kako fantu pomagati

Vse povezano z zaroko in zaročni prstanom je za fante zelo stresno in naporno. Mogoče se ne zdi tako, ampak je.

Kateri prstan izbrati? Saj se sploh ne spoznam na te stvari. Ali ji bo prstan všeč? Kaj če ji ne bo všeč? Seveda da bo rekla "da", kaj pa če slučajno reče ne? Hmm, ali sem prepričan da bo rekla "da"? Je vse skupaj sploh dobra ideja? V resnici sploh ne vem kaj so ti cirkoni, so to v bistvu diamanti? V resnici sploh nič ne vem o tem? Seveda bom kaj naredil narobe. Moram kupiti tudi rože? ...

Najbrž so njegovi dvomi in dileme povsem odveč, ampak on tega ne ve oz. v to vsekakor ni prepričan. Če tvojemu fantu v tej situaciji vsaj malce pomagaš, ti bo na koncu neskončno hvaležen.

Punce, vsak namig v pravo smer bo vašemu fantu v veliko olajšanje in za to vam bo večno hvaležen.

Povzetek

 • Večina fantov kupi zaročni prstan. Predvsem upoštevaj pričakovanja tvoje izbranke.
 • Sta že dolgo skupaj, sta se že pogovarjala o poroki, pričakujeta naraščaj... To so vsi dobri razlogi za razmislek o nakupu zaročnega prstana.
 • Predvsem upoštevaj njen okus. Vprašaj za nasvet nekoga, ki jo dobro pozna. Mogoče ti je že namignila kateri prstan izbrati.
 • Če veš točno kakšen prstan želiš, potem je izdelava po naročilu primerna.
 • Tipičen zaročni prstan je izdelan iz belega zlata z belimi diamanti ali cirkoni.
 • Svojo punco preseneti z zaročnim prstanom na kraju ali ob času, ki vama obema pomeni nekaj več.
 • Punce, vsak namig v pravo smer bo vašemu fantu v veliko olajšanje in za to vam bo večno hvaležen.
 • Potrebujete več informacij?

  Če te ni prebiranje tega članka povsem izmučilo in te zanima še kaj več, si lahko več splošnih informacij o prstanih, materialih, kamnih, dizajnu ipd. prebereš tukaj. Tudi 10 stvari, ki jih morate vedeti pri izbiri poročnih prstanov vam najbrž pride prav.

  Upamo, da smo vam s tem vodnikom uspeli vsaj malce razjasniti skrivnosti zaročnih prstanov. Če imate kakšno vprašanje, nas prosim kontaktirajte na peter@zlatarstvokoman.si

  Kratka anketa

  Hej, če sta ti mogoče ostali še 2 minuti časa, lahko odgovoriš na 5 kratkih vprašanj. Vnaprej hvala.

  Kdaj planiraš nakup zaročnega prstana

  Kakšen prstan imaš namen kupiti

  Koliko nameravaš zapraviti

  Kje si ogleduješ zaročne prstane

  Koliko se spoznaš na zaročne prstane

  Najlepša hvala za tvoje odgovore.
  Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.
  Strinjam se  Vas zanima več?