Belo Zlato

Belo zlato je v zadnjem desetletju postalo zelo popularno predvsem pri mlajših generacijah, katere vidijo rumeno zlato kot malce staromodno. Predvsem je velik delež zaročnih prstanov narejen in belega zlata in platine.

Belo zlato dobimo z dodajanjem srebra, paladija, platine in drugih kovin čistemu zlatu. Rumeno in belo 14 karatno zlato vsebuje enako količino čistega zlata, 58,5 %. razlika je v preostalih 41,5 % kovin, ki so izbrane tako, da dajejo belemu zlatu čim bolj belo barvo.

Prevleka rodija oz. rodiniranje

Belo zlato samo po sebi ni popolnoma belo ampak malce rumenkaste barve. Zato se vsi izdelki iz belega zlata prevlečejo s tanko plastjo rodija, ki zlatu da popolnoma belo in sijočo barvo.

Treba pa je vedeti, da je prevleka rodija občutljiva na obrabo in s časom izgine. To velja predvsem za izdelke kot so prstani (predvsem na spodnjem delu, kjer je obraba največja), ki se močneje obrabljajo.

Je pa prevleko rodija mogoče enostavno obnoviti in ne predstavlja velik strošek. To se tipično naredi takrat, ko prinesete izdelek očistiti.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na peter@zlatarstvokoman.si.

Plemenite kovineNa spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.   STRINJAM SE   Vas zanima več?