Platina

Platina je plemenita kovina, ki se uporablja pri izdelavi nakita višjega razreda. Je bele barve podobno kot belo zlato in se veliko uporablja pri izdelavi zaročnih in poročnih prstanov.

Predvsem v kombinaciji z diamanti predstavlja prestižno izbiro.

Platina je eena najdražja plemenita kovina. Je tudi najbolj vzdržljiva plemenita kovina kar se tiče obrabe. Večinoma uporablja v zelo čisti obliki 950 (95% čiste platine). Zaradi svojih lastnosti ne oksidira oz. potemni in ohranja barvo in lesk. Zaradi svoje čistosti tudi ne povzroča alergij.

Redkost platine in njena cena

Platina je redka, letno se je pridela za manj kot 5% v primerjavi z zlatom. Izdelek iz platine je okvirno nekajkrat dražji kot enak izdelek iz zlata. Čeprav imata platina in čisto zlato podobno ceno za 1 gram, razlika v ceni izdelka nastane zaradi treh faktorjev:

1. Platina je okvirno 40% gostejša od zlata, kar pomeni, da se za enak izdelek porabi toliko več materiala v teže. Izdelki iz platine so na občutek težji od zlatih.

2. Izdelki iz zlata so večinoma 14 ali 18 kt, kar pomeni, da je v 1. gramu takšnega zlata okvirno 58 - 75 % čistega zlata, ostalo so cenejše kovine. Večina izdelkov iz platine je praktično iz čiste platine (95%).

3. Platina je zahtevnejša za obdelavo, iz česar izvirajo višji stroški dela.

Obdelava platine

Platina ima približno 700 stopinj Celzija višje tališče od zlata in zaradi tega zahteva poseben način obdelave. Toplotna obdelava platine je zahtevnejše, pa tudi orodja za obdelavo so drugačna kot pri zlatu. Platina je gostejši in tudi na občutek težji material. Kemijska oznaka platine je Pt.

Platina nima tako dolge zgodovine kot zlato, to pa predvsem zaradi zgoraj omenjene lastnosti visokega tališča. Dolgo jo sploh niso znali taliti in je veljala za zelo nenavadno kovino.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.   STRINJAM SE   Vas zanima več?