Rumeno Zlato

Zlato je najpogosteje uporabljena kovina pri izdelavi nakita. Zlato so kopali že od 4000 let pred n.š.. V tistih časih so bili glavni proizvajalci zlata Egipčani. Danes večji del zlata prihaja iz Južne Afrike in Severne Amerike.

Čisto zlato je zelo mehko in se zelo redko uporablja pri izdelavni nakita. Zlato meša z drugimi kovinami, kot so cink, ki mi dajo večjo trdnost. Zlato je relativno neobčutljiva kovina kar se tiče oksidacije in npr. za razliko od srebra lepo ohranja svojo barvo. Kemijska oznaka zlata je Au.

Različne barve in kakovosti zlata

Razmerje zlata in drugi kovin označujemo v karatih oz. promilah. 24 karatov pomeni čisto zlato. V 14 karatnem zlatu je 14 / 24 = 585 promil čistega zlata. V 18 karatnem zlatu je 18 / 24 = 750 promil čistega zlata.

Zlatu se dodajajo še druge kovine ko so srebro, baker..., s čimer se zlatu določi barva, različni odtenki rumene barve, bela barva in rdeča oz. roza barva. 18 kt zlato je bolj intenzivne rumene barve kot 14 kt zlato.

Zlato kot menjalno sredstvo

Zlato je včasih predstavljalo menjalno sredstvo dokler ni okoli leta 1975 večina držav opustila fiksno vezavo vrednosti denarja na zlato. Od takrat naprej je cena unče zlata (31.1 g) porasla iz okvirno 35 USD na v zadnjih letih 1000 - 1800 USD.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na peter@zlatarstvokoman.si.

Plemenite kovineNa spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.   STRINJAM SE   Vas zanima več?