Kako izbrati zaročni prstan?


Najprej, ni panike :) Čeprav se ti mogoče zdi, da je izbira zaročnega prstana v tem trenutku ena najtežjih stvari v tvojem življenju, v resnici ni tako hudo.

Veliko moških pred tabo je ta korak že naredilo, in tudi tebi bo uspelo. Vse kar potrebuješ je le nekaj pojasnil in dodatnega znanja in vse skupaj bo naenkrat izgledalo veliko lažje.

Ampak, ne glede na vse, kar si lahko o zaročnih prstanih prebereš tukaj, moraš vedeti predvsem eno stvar. Najbolj pomembna stvar je tvoj namen. Tvoj namen, da svoje dekle zaprosil za poroko. Tvoj namen, da z njo začneš novo poglavje v vajinem skupnem življenju.

Zaročni prstan je samo simbol tega. In ob vseh možnih izbirah in odločitvah povezanih z nakupom zaročnega prstana, je to, da si se odločil svojo izbranko zaprositi za poroko, v resnici najpomembnejša izbira, ki si jo naredil.Zelo verjetno je, da se ti o prstanih, zlatu, diamantih in vsem ostalem ne sanja kaj dosti. Da ti ne bo treba cel teden brskati po internetu in iskati potrebne informacije, smo tukaj pripravili nekaj osnovnih informacij, ki jih je dobro poznati ob nakupu zaročnega prstana.


Ali sploh moram kupiti zaročni prstan?

Odvisno od pričakovanj tvoje izbranke. Na splošno pa vedno več fantov kupi zaročni prstan.

V zadnjem desetletju se je trend kupovanja zaročnih prstanov preselil k nam. Zaročni prstan predstavlja darilo ob zaroki, ko fant zaprosi dekle za njeno roko. In ja, če tvoje izbranka to pričakuje, je nekako samoumevno, da zaročni prstan kupiš in jo presenetiš ob pravi priložnosti. Vedno več punc to tudi pričakuje.

Ni pa nujno kupiti zaročni prstan. Mogoče sta se z izbranko o poroki že pogovarjala in je ta samoumevna. In med vrsticami je jasno, da zaročni prstan sploh ni potreben. Mogoče bosta denar porabila rajši za potovanje, prenovo stanovanja ali kaj drugega. Mogoče vaša izbranka ne nosi nakita.

Večina fantov kupi zaročni prstan. Predvsem upoštevaj pričakovanja tvoje izbranke.


Kdaj je čas za nakup zaročnega prstana?

Najbrž instinktivno že veš, če je prav čas za nakup prstana. Tukaj je nekaj dobrih razlogov za resen razmislek o nakupu. Nekateri so bolj očitni, nekateri manj, mogoče ti bodo pomagali pri razmisleku.

 • O poroki in (ali) zaroki sta se že pogovarjala in sta oba za.
 • Mogoče o poroki še nista govorila, sta pa že dolgo časa skupaj in je poroka nekako samoumevna. Ob priliki lahko pogovor usmeriš v to temo in vidiš kako bo odreagirala. Sicer pa najbrž nimaš kaj dosti za razmišljati.
 • Pričakujeta naraščaj. Kar sploh ni slab razlog za poroko in zaroko. Mogoče si že malce pozen, ampak za lepa presenečenja v resnici ni nikoli prepozno.
 • Se je njena prijateljica zaročila/poročila in je bila tvoja punca nad vsem popolnoma navdušena. Od tu najbrž ni več poti nazaj :) Malce drezni pogovor v to smer in boš hitro videl ali je že čas tudi za vaju.

Sta že dolgo skupaj, sta se že pogovarjala o poroki, pričakujeta naraščaj... To so vsi dobri razlogi za razmislek o nakupu zaročnega prstana.


Kateri prstan izbrati

Pri izbiri prstana je prvo vprašanje ali mogoče že veš kakšen prstan kupiti?

Ti je mogoče povedala točno kateri prstana kupiti? Ne zgodi se pogoste, se pa. V bistvu si najsrečnejših moških na svetu. Izognil si se težki odločitvi. Punce, če tole berete… vsak manjši namig v pravo smer bo fantom zelo olajšalo delo.

Mogoče ti je poslala kakšno sliko povezano s prstani in poroko. Mogoče ji je zelo všeč prstan njene prijateljice. Mogoče ji pa drug prstan od druge prijateljice res ni všeč. Mogoče si ogleduje prstane v izložbi, reviji, na internetu… Bodi pozoren, tu in tam si poizkusi kaj zapomniti ali še boljše zapisati. Razumem, da te te stvari v resnici dolgočasijo, bo pa vsaka informacija kasneje, ko boš prstan moral izbrati, vredna zlata!

Če sploh ne veš kateri prstan izbrati oz. potrebuješ malce pomoči pri odločitvi, sledi tu par namigov.

 • Izhajaš lahko iz tega, kakšen stil nakita ji je sicer všeč. Ji je všeč minimalističen nakit, mogoče klasični prstani z osrednjim kamnov, mogoče zelo bogat nakit z barvnimi kamni? Najpogosteje se izbere zaročni prstan iz belega zlata, ampak mogoče ti veš, da ima rada rumeno ali roza zlato.
 • Razmisliš lahko tudi bolj splošno o njenem okusu. Lahko upoštevaš kaj gleda v izložbah, na internetu, v revijah. Izhajaš lahko iz njenega stila oblačenja in modnih dodatkov. Je športna in so ji všeč enostavne stvari? Je zelo elegantna in ima rada klasično visoko modo? Je nekaj posebnega in so ji všeč barvni rožnati vzorci in bogate barve?
 • Če le lahko, vprašaj njeno sestro ali najboljšo prijateljico. Punce razumejo punce in tole velja tudi za ostala vprašanja o zaročnih prstanih. Kdaj, kako, kje… punce se te stvari pogovarjajo med sabo. Riziko pri tem pa je seveda ta, da bo tvoja punca dobila nazaj namig o tem, da se nekaj na tem področju dogaja. Če pripravljaš popolno presenečenje, potem to najbrž ni najboljša ideja.

Predvsem upoštevaj njen okus. Vprašaj za nasvet nekoga, ki jo dobro pozna. Mogoče ti je že namignila kateri prstan izbrati.


Izdelava po naročilu

Zaročni prstan je mogoče izdelati tudi po naročilu. Če točno veš kaj ji je všeč oz. imaš svojo idejo, se lahko izdela takšen prstan. Lahko izhaja iz katerega od obstoječih dizajnov, ali pa je dizajn popolnoma svoj.

Je pa izdelava po naročilu pri zaročnih prstanih bolj redkost. Predvsem zato, ker že v osnovi ni enostavno vedeti kateri prstan izbrati. Tako da, kot že rečeno, če točno veš kaj iščeš, potem je izdelava po naročilu vsekakor prava izbira, sicer se je lažje odločiti med obstoječimi prstani.

Preberite si nekaj več o izdelavi po naročilu in našem pristopu k oblikovanje.

Če veš točno kakšen prstan želiš, potem je izdelava po naročilu primerna.


Material, kamni, cena

Zlato, platina, belo, roza

Zaročni prstan je ponavadi izdelan iz belega zlata. 14 karatno zlato je najbolj primerna kovina za nakit, ki se nosi vsak dan.

Ni pa nujno, da izberete belo zlato. Če veste, da vaši izbranki ni všeč belo zlato, lahko izberete vedno bolj popularno roza zlato ali klasično rumeno zlato. Če želite nekaj posebnega in prestižnega, lahko razmislite tudi o platini. Platina je plemenita kovina, po izgledu zelo podobna belemu zlatu, a okvirno 2-3x dražja.

Nekaj več o zlatu, platini in drugih kovinah si lahko preberete tukaj.

Dragi, poldragi in umetni kamni

Večina kamnov v zaročnih prstanih je bele barve, spet to ni nujno tako. Pri belih kamnih tipično izbirate med diamanti in cirkoni, včasih pridejo v poštev tudi beli topazi ali safirji.

Cirkoni so umetni kamni, ki so cenovno ugodni, kvalitetni in zelo lepi. So občutljivi na obrabo in s časom izgubijo del sijaja. Diamanti so naravni kamni. So prestižna izbira in so dražji. Diamanti se praktično ne obrabijo in bodo za vedno ohranili svoj lesk.

Če želite naravne kamne, pa so vam diamanti predragi, so prava izbira beli safirji ali topazi. Zelo lepi kamni, malce dražji od cirkonov. Podobno občutljivi na obrabo.

Barvni kamni so bolj redki pri zaročnih prstani. Razen seveda, če veste, da so jej všeč in si želi nekaj takšnega tudi želi. Takrat so barvni kamni prava izbira. Izbira je podobna kot pri belih kamnih. Barvni cirkoni, barvni diamanti, barvni topaz, safirji... Cenovno podobno kot pri belih kamnih, le dobavljivost in izbira sta bolj odvisna od trenutne ponudbe na trgu.

Več splošnih informacij o kamnih si preberite tukaj.

Tipičen zaročni prstan je izdelan iz belega zlata z belimi diamanti ali cirkoni.


Kako, kje in kdaj jo presenetiti

Kdaj, kje oz. kako podariti zaročni prstan? Najbrž imaš že kakšno idejo in vsaj delne odgovore na ta vprašanja. Če svojo punco dobro poznaš, potem je tvoj instinkt zelo verjetno pravilen.

Gre za zelo osebno temo, tako da tukaj najdeš samo nekaj namigov oz. idej, mogoče ti katera pride prav.

Na dopust ob romantični večerji, vikend potovanje na morje, enostaven romantičen piknik, na vrhu hriba kamor najraje hodita, v vajinem posebnem zalivu na morju, kjer sta se spoznala oz. šla na prvi zmenek, v romantični smučarski koči, na vrhu Triglava, sredi Pariza… Na prvi sončen spomladanski dan, Božič, na dan ki vama osebno veliko pomeni kot je obletnica, rojstvo otroka, spomin na nepozabne počitnice.

Presenečenje je lahko povezano z nečim, kar vama obema veliko pomeni. Npr. z lokacijo (prvi zmenek, nepozabno potovanje...), z datumom (razne obletnice) in lahko tudi z aktivnostjo (skupni hobiji, potovanja...).

Svojo punco preseneti z zaročnim prstanom na kraju ali ob času, ki vama obema pomeni nekaj več.


Za punce - kako fantu pomagati

Vse povezano z zaroko in zaročni prstanom je za fante zelo stresno in naporno. Mogoče se ne zdi tako, ampak je.

Kateri prstan izbrati? Saj se sploh ne spoznam na te stvari. Ali ji bo prstan všeč? Kaj če ji ne bo všeč? Itak da bo rekla "da", kaj pa če slučajno reče ne? Hmm, ali sem prepričan da bo rekla "da"? Je vse skupaj sploh dobra ideja? V resnici sploh ne vem kaj si ti cirkoni, so to v bistvu diamanti? V resnici sploh nič ne vem o tem? Ziher bom kaj naredil narobe. Shit, ziher bom vse naredil narobe. Kaj, če reče "ne vem"? Moram kupiti tudi rože? ...

Najbrž so njegovi dvomi in dileme povsem odveč, ampak on tega ne ve oz. v to vsekakor ni prepričan. Če tvojemu fantu v tej situaciji vsaj malce pomagaš, ti bo na koncu neskončno hvaležen.

 • Najprej, fantu boš z vsakim namigom zelo pomagala. Je pravi čas? Kateri prstan? Kdaj, kje…? Vsak namig je dobrodošel.
 • Lahko se pred izložbo z zaročnimi prstani malce dlje zadržiš. Mu mimogrede pokažeš nek prstan, ki se ti zdi "res hud". Mogoče ti je všeč roza zlato ali barvni kamni, in to mimogrede omeniš ob priložnosti. Mogoče lahko "čisto za hec" izmerita velikosti prstov.
 • Lahko pustiš na mizi odprto revijo na strani s prstani. Odprt računalnik ali telefon na spletni strani s tvojim sanjskim prstanom. Bolj ali manj prikrito, odvisno koliko namiga potrebuje tvoj fant.
 • Družabna omrežja. Deljenje slik in člankov na temo poroke zaroke bo tvoj fant zagotovo opazil. Če si želiš nek določen tip prstana, deli slike točno takšnega prstana. Moški smo enostavna bitja in preveč različne namigi nas hitro zmedejo.
 • Pokažeš mu lahko fotografije prijateljice, ki se poroči ali zaroči, in ne nehaš govoriti o porokah in prstanih. Vmes vrineš kakšno informacijo o tem kaj je pa tebi najbolj všeč.
 • Lahko "najameš" tretjo osebo za ta "projekt". Tvojo ali njegovo sestro, skupnega prijatelja oz. prijateljico, mogoče njegovo mamo. Nekoga, ki mu namigne, da je že čas, kateri prstan kupiti, kdaj...
 • Bolj ali manj mu kar direktno poveš kateri prstan ti je všeč in da je res že čas.

Punce, vsak namig v pravo smer bo vašemu fantu v veliko olajšanje in za to vam bo večno hvaležen.


Povzetek

 • Večina fantov kupi zaročni prstan. Predvsem upoštevaj pričakovanja tvoje izbranke.
 • Sta že dolgo skupaj, sta se že pogovarjala o poroki, pričakujeta naraščaj... To so vsi dobri razlogi za razmislek o nakupu zaročnega prstana.
 • Predvsem upoštevaj njen okus. Vprašaj za nasvet nekoga, ki jo dobro pozna. Mogoče ti je že namignila kateri prstan izbrati.
 • Če veš točno kakšen prstan želiš, potem je izdelava po naročilu primerna.
 • Tipičen zaročni prstan je izdelan iz belega zlata z belimi diamanti ali cirkoni.
 • Svojo punco preseneti z zaročnim prstanom na kraju ali ob času, ki vama obema pomeni nekaj več.
 • Punce, vsak namig v pravo smer bo vašemu fantu v veliko olajšanje in za to vam bo večno hvaležen.Potrebujete več informacij?

Če te ni prebiranje tega članka povsem izmučilo in te zanima še kaj več, si lahko več splošnih informacij o prstanih, materialih, kamnih, dizajnu ipd. prebereš tukaj. Tudi 10 stvari, ki jih morate vedeti pri izbiri poročnih prstanov vam najbrž pride prav.

Upamo, da smo vam s tem vodnikom uspeli vsaj malce razjasniti skrivnosti zaročnih prstanov. Če imate kakšno vprašanje, nas prosim kontaktirajte na peter@zlatarstvokoman.si

Kratka anketa

Hej, če sta ti ostali še 2 minuti časa, lahko odgovoriš na 5 kratkih vprašanj. Samo klikanje, nič tipkanja ;) Vnaprej hvala.

Kdaj planiraš nakup zaročnega prstana

Kakšen prstan imaš namen kupiti

Koliko nameravaš zapraviti

Kje si ogleduješ zaročne prstane

Koliko se spoznaš na zaročne prstane

Najlepša hvala za tvoje odgovore.Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.   STRINJAM SE   Vas zanima več?