Umetni oz. laboratorijsko narejeni kamni

Da ali ne? Enostaven odgovor je da, zakaj pa ne. Laboratorijsko narejeni kamni so identični naravnim kamnov, edina razlika je njihov izvor. Prinašajo pa prednosti, kot sta ugodna cena in okolju prijazno pridobivanje.

Laboratorijsko narejeni kamni obstajajo na trgu že nekaj desetletij. Več je o njih slišati zadnje čase, ko so se na trgu pojavili tudi laboratorijsko narejeni diamanti. Ti so privabili zanimanje večjih ponudnikov kamnov in nakita.

Tukaj bomo govorili predvsem o laboratorijsko narejenih diamantih, vse opisano pa velja tudi za druge umetno narejene kamen, kot so rubini, safirji, ametisti...

Kaj so laboratorijsko narejeni diamanti

Najprej je treba povedati, da so laboratorijsko narejeni kamni po kemijski in fizikalni sestavi enaki pravim kamnom. To pomeni, da so identični naravnim kamnom, razen njihovega izvora.

Ameriški Federal Trade Commission je leta 2019 presodil, da so laboratorijsko narejeni kamni, ki imajo identične lastnosti kot naravni diamanti, tudi diamanti.

Kako so narejeni?

Proces izdelave laboratorijskih diamantov je zelo podoben procesu nastanka diamantov v naravi. Naravni diamanti so nastali globoko pod zemeljskim površjem iz ogljika v okolju visoke temperature in ekstremnega pritiska.

Podobno deluje metoda izdelave diamantov HPHT (High Pressure-High Temperature). Ogljik se v okolju visoke temperature in pritiska začne topiti in tvoriti diamantno strukturo okoli majhnega jedrnega diamanta.

Kvaliteta se ocenjuje identično kot pri naravnih diamantih

Kakovost umetnega diamanta se ocenjuje podobno kot kakovost naravnega, skozi različne lastnosti. Najpomembnejše so štirje Cji - teža (carat), čistost (clarity), barva (color) in brus (cut). Več o ocenjevanju diamantov si lahko preberete tukaj.

Kaj so glavni razlogi za izbiro umetnih kamnov

Ugodna cena

Večina umetnih kamnov ima nižjo ceno kot pravi kamni. Npr. večji umetni diamant je 20 - 30% cenejši od naravnega, manjši diamanti pa so še nekoliko cenejši. Razlike pri rubinih oz. safirjih so še nekoliko večje.

Okolju bolj prijazna izdelava

Izdelava umetnega diamanta zahteva določeno porabo energije, a je v primerjavi z izkopom, bistveno nižja. Izdelava umetnih kamnov ima na splošno pomemben pozitiven vpliv na okolje.

Manj konfliktnosti

Dragi kamni so, podobno kot drugi naravni viri, večkrat povezani z političnimi konflikti in človeškimi pravicami. Umetno narejeni kamni nimajo tega problema.

Ob tem je treba vedeti, da je večina diamantov v razvitem svetu nekonfliktnih, saj so podvrženi Kimberley Process. To je sistemu, ki so ga leta 2003 sprejeli UN in strogo določa pravila trgovine z dragimi kamni.

Kaj vam največ pomeni

Najpomembnejše je vaše mnenje.

Za naravni kamen se odločite, ker je naravni izvor kamna za vas pomemben. Naravni kamni so en od čudežev narave, zavit v tančico skrivnosti.

Za laboratorijske kamne se odločite, ker imajo svoje prednosti in so odraz modernega sveta in tehnološkega napredka.

Naravni in umetni kamni si niso konkurenčni. Čeprav gre za enak kamen, so izvor, zgodovina, tehnologija, motivacija za pridobivanje in na koncu nakup povsem drugačni. En ni boljši od drugega. Vsak ima svoje prednosti, odvisno od vaših želja, potreb in zmožnosti. Kar je res pomembno je namen, s katerim kupite in podarite nek izdelek.

Moissanite

Poleg laboratorijskih diamantov obstaja še en umetni kamen, ki je zelo dobra alternativa naravnemu diamantu. To je moissanite. Ima zelo lep lesk, je zelo neobčutljiv na obrabo (drugi najtrši kamen takoj za diamantom), in je cenovno še bolj dostopen kot diamant.

V naravi se moissanite pojavlja zelo redko. Večina moissanitov je umetnega izvora, narejenih v laboratoriju. Tudi izdelava moissanita je do okolja bolj prijazna kot pridobivanje naravnih kamnov, zato je moissanite zanimiva izbira, če vam okoljska osveščenost veliko pomeni.

Več o moissanite si preberite tukaj.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.   STRINJAM SE   Vas zanima več?